top of page

Familjehem

"Jag har två riktiga familjer"

För mig är familjehem något alldeles fantastiskt. Vi pratar alldeles för sällan om de fantastiska familjer som öppnar upp sina hjärtan och hem och tar hand om barn som inte kan bo med sina biologiska föräldrar. I mitt arbete möter jag familjer där jag tänker ”där borde jag fått bo som barn” och det är just i de här familjerna vi möter de räddande änglarna – de som gör att utsatta barn orkar leva vidare.

Image by Marissa Price

Synen på ett familjehem

Familjehem ger barn en ny chans till en god barndom. Familjehem är en del av de skyddsnät som finns runt barn och unga. Jag vill att andra ska se det jag sett, hur viktiga familjehem är och att de gör stor skillnad i de här barnens liv.

Jag menar att vi behöver bli påminda om att det finns en positiv kraft i familjehemsvården, som kan balansera den negativa bild som kommer oss till del i andra sammanhang.

Familjehemsboken

Den här boken riktar sig till dig som är eller funderar på att bli familjehem, samt till alla som möter placerade barn i sitt arbete. Boken innehåller intervjuer med familjehem och placerade barn berättar ärligt och öppenhjärtigt om sina erfarenheter, både positiva och negativa. Deras rättelser ger både inspiration och konkreta råd om hur man får vardagen som familjehem att fungera.

De personliga berättelserna varvas med fakta: ett kapitel om utsatta barns anknytning och ett annat om socialtjänstens arbete med familjehem. I bokens sista kapitel finns de vanliga frågorna och familjehem samlade och besvarade. 

 

Jag hoppas jag ska inspirera människor så att de vågar bli familjehem.

Familjehemsboken.jpg
bottom of page